Subventionerad solkraft i Long Beach

I soliga Californien har det jättelika hotell- och konferenskomplexet Long Beach Convention Center satsat på solenergi. Större delen av de ca 37 000 m2 stora taken täcks av 5 800 solpaneler som genererar ungefär 1 miljon kWh/år. Solkraftsanläggningen täcker en stor dela av företagets elförsörjning – och affären blir ännu bättre tack vare programmet “Residential Renewable Tax Credit”. Programmet innebär att boende och företag i Long Beach får göra ett skatteavdrag som motsvarar 30 % av deras kostnader för att installera solkraft.

Källa: https://www.ecowatch.com/the-10-most-inspirational-sustainability-initiatives-in-the-u-s-1881933006.html och https://www.longbeachcc.com/about-us/green-practices/

Paddel-hallen som drivs av solen

Precis som i resten av landet, har paddel-boll slagit stort i skånska Höllerud. Här har MFF-stjärnan och landslagsspelaren Marcus Rosenberg slagit sig samman med MFF-profilen och företagaren Erling Pålsson och byggt Padel Court No9. Det som är speciellt med just den här padel-hallen är att den till stor del drivs med grön el. En kombination av solpaneler, luftvärmepumpar och geovärme gör att hallen till stor del är självförsörjande när det gäller uppvärmning, AC, ljus och så vidare.

Källa: https://www.skanska-energi.se/sv-SE/Om-oss/Blogg/spela-padel-och-spara-pa-energin

Vindkraften som ger 20 % av Kenyas el

Ett av de bästa sätten att främja hållbar tillväxt i utvecklingsländer är att satsa på gröna energikällor. Därför har Svenska statens utvecklingsfinansiär Swedfund sedan 2016 satsat 68 miljoner SEK Afrikas största vindkraftpark, Lake Turkana Wind Power Project i Kenya. Den 162 kvadratkilometer stora anläggningen har 365 vindturbiner som genererar över 6 600 megawatt och täcker ungefär 20 % av Kenyas elbehov! I jämförelse med att använda fossila energikällor sparar vindkraftparken ca 382 000 ton koldioxid per år, vilket motsvarar de årliga avgaserna från 100 000 bilar.

Källa: https://www.swedfund.se/sv/investeringarna/

Solkraft blev svaret i ett väglöst land

Vad ska man göra om man har byggt i ett väglöst land, dit elnätet aldrig kommer? Skaffa solkraft såklart! Turistanläggningen Almdalens Fjällgård är beläget i Hotagens naturreservat i Jämtlandsfjällen och deras 42 m2 stora solkraftsanläggning är Europas nordligaste. I 12 år har den räckt till för ge ljus och uppvärmning för upp till 50 natt- och frukostgäster – samt bastubadare. Och för att gräset inte ska växa över solpanelerna på sommaren, får gårdens får hålla efter växtligheten.

Källa: https://www.svenskaturistforeningen.se/hallbara-initiativ/

Registrera din e-postadress för att ta del av fler intressanta och värdefulla insikter från Swede Energy.

TÄMJ SOLEN MED SWEDE ENERGY

Få fri rådgivning

Vi på Swede Energy brinner för att lära ut hur man smartast tar tillvara på solens enorma krafter. Våra ingenjörer kan hjälpa dig att beräkna hur mycket solenergi ni skulle kunna fånga in på ert tak. Hör bara av dig med en tid när det passar dig att prata, så återkommer vi. Så att du också kan tämja solen i 30 år.

BOKA FRI RÅDGIVNING